Onigiri おにぎり

  「お腹が空いたら迷わず手に取っちゃう。。。お  に  ぎ り」
         「Gdy głód atakuje, bez zastanowienia w ręce wskakuje... O NI GI RI」

Onigiri 

czyli kanapka ryżowa, japoński soul food znany w Japonii od II w. p.n.e.

Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw, gdzie najważniejszym składnikiem jest ryż.
Uformowany w kulki lub trójkąty, jest bardzo praktycznym daniem, którym można się cieszyć i delektować wszędzie: w pracy, w szkole, w parku, czy na wyjeździe.

Najczęściej w środku tej japońskiej kanapki można znaleźć różne nadzienia

( pasty, kawałki ryb, mięsa, warzywa),

lub przed uformowaniem w trójkąt czy kulkę mieszany jest z różnymi posypkami, czy sosami.

Często można spotkać onigiri zawinięte w sprasowany wodorost nori,

dzięki któremu ryż nie wysycha i łatwiej je jeść ręką.

Spożywany zazwyczaj na zimno, chyba że zakupiony jest od razu po ulepieniu w sklepie z onigiri lub restauracji.

Ma również swoich wielbicieli, szczególnie podczas zimy na Hokkaido, podgrzewania w mikrofali w sklepach i kombini.
Z uwagi, iż jego składnikiem jest ryż, nieodłącznym elementem potrzebnym do spożycia jest zielona herbata czy ciepła zupa miso potrzebna do popicia.

Copyright ©2023 YAKI KINGU, All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 9256
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem