Wtorek, Styczeń 14, 2020, 22:22

Dziś wyruszyliśmy do miasta które bardzo lubimy czyli Beppu słynące z źródeł geotermalnych dosłownie na każdym kroku. Jest to dopiero nasza trzecia wizyta w tym mieście, ale zawsze cieszymy się z niej jak małe dzieci z prezentów.

Zanim dotarliśmy do naszego hotelu-onsen Honka, przechodząc koło lokalnych przybytków przy drogach, parkach czy supermarketach w których mogą moczyć się tylko mieszkańcy lub członkowie klubów, koniecznie powędrowaliśmy do lokalnego supermarketu, by sprawdzić tutejsze produkty i ceny.

Pakując plecak, Daniela zagadała babcia z zapytaniem czy ma załadowane złoto w tym wielkim plecaku. I tak rozpoczęła się rozmowa o Polsce i Japonii. Babcia mimo iż powyżej 80, pogodna sprawna, i jak zauważyła Yumiko, z piękną gładką i jasną cerą... siła i moc częstego korzystania z wód geotermalnych.

Na pożegnanie babcia wręczyła dwie słodkie japońskie bułeczki z orzechami, nie przyjmując odmowy i życzyła miłego pobytu radząc by korzystać z życia. Jak to skomentowała Yumiko, w Polsce ją ludzie zaczepiają by dać papierosa lub pieniądze, a w Japonii Daniela zaczepiają by z nim pogadać i jeszcze coś podarować na pożegnanie... 

W naszym hotelu zostaliśmy mile przywitani, bo już od wejścia hotel oznajmił na specjalnej tablicy iż Yaki Kingu się będzie zatrzymywał. Jest to raczej żadkością, i wypisuje się w taki sposób nazwy dużych grup czy zatrzymujących się firm, lub bardzo ważnych osób.

Nasz pokój obowiązkowo z tatami czyli japońskimi matami, z pięknym widokiem na morze i dymiacę miasto, nie brudnym dymem z kominów, a geotermalną parą. Wykorzystywaną w jeszcze jeden wspaniały sposób czyli gotowanie na tej wspaniałej parze potraw. W Honoka, jest przygotowana kuchnia specjalna i sprzęt, jak maty czy sita i szczypce by można było przygotować potrawy, które na tej gorącej parze już są gotowe po parunastu minutach. Warzywa i mięsa nabierają niesamowitego smaku, gdzie ostatnie badania naukowe dowiodły, iż od tego jedzenia się mniej tyje. Wszystko smakowało wybornie i dodatkowo nabrało innego wymiaru i smaku z specjalnym lokalnym octowym sosem ponzu z cutrusami z których słynie okręg Oita.

Nic poraz iść się moczyć w gorących źródłach i wytopić zmęczenie z ciała i ducha.


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright ©2023 YAKI KINGU, All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 3325
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem