Onigiri
おにぎり
Onigiri
czyli kanapka ryżowa, japoński soul food znany w Japonii od II w. p.n.e.
Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw, gdzie najważniejszym składnikiem jest ryż.
Uformowany w kulki lub trójkąty, jest bardzo praktycznym daniem, którym można się cieszyć i delektować wszędzie: w pracy, w szkole, w parku, czy na wyjeździe.
Najczęściej w środku tej japońskiej kanapki można znaleźć różne nadzienia ( pasty, kawałki ryb, mięsa, warzywa), lub przed uformowaniem w trójkąt czy kulkę mieszany jest z różnymi posypkami, czy sosami.
Często można spotkać onigiri zawinięte w sprasowany wodorost nori, dzięki któremu ryż nie wysycha i łatwiej je jeść ręką.
Spożywany zazwyczaj na zimno, chyba że zakupiony jest od razu po ulepieniu w sklepie z onigiri lub restauracji.
Ma również swoich wielbicieli, szczególnie podczas zimy na Hokkaido, podgrzewania w mikrofali w sklepach i kombini.
Z uwagi, iż jego składnikiem jest ryż, nieodłącznym elementem potrzebnym do spożycia jest zielona herbata czy ciepła zupa miso potrzebna do popicia.